Eten en drinken buiten de deur als zzp’er, hoe zat het ook alweer?

Een van de ingewikkeldste aftrekposten van een zzp’er gaat over eten en drinken op kosten van je eenmanszaak. Er zijn namelijk veel uitzonderingen en uitsluitingen van deze aftrekpost.
In dit artikel ga ik in op (bijna) alle mogelijkheden als het gaat om eten buiten de deur.

In je eentje

Kopje koffiedrinken onderweg naar een zakelijke afspraak

Als je onderweg dorst krijgt en zin hebt in een kopje koffie of je bent aan het werk in een café dan kan je deze kop koffie voor 80% aftrekken van de zaak. De btw mag je niet aftrekken.

Blijf hierbij wel je gezonde verstand gebruiken, bedenk of een werknemer in een dergelijke situatie de koffie zou mogen aftrekken. Als een werknemer van Kampen naar Zwolle reist met de trein en elke dag een kopje koffie neemt, dan kan hij dat bonnetje ook niet bij zijn baas inleveren.

Ontbijt, lunch en diner

Ook bij dit stukje van de aftrekpost moet je je gezonde verstand blijven gebruiken. Als je expres elke dag thuis niet ontbijt en onderweg naar een klant toch nog even naar de McDonald’s gaat dan kan de belastingdienst nog wel eens moeilijk gaan doen over die kosten.

Ook als je een 5 gangenmenu neemt in een restaurant omdat je te laat thuis bent voor het eten wordt dit niet in dank afgenomen door de belastingdienst.
Wat je kan doen is je houden aan de vergoedingsregels* waar ambtenaren zich aan moeten houden:

Kleine uitgaven overdag:            € 4,95
Een ontbijt:                                       € 9,94
Een lunch:                                         € 15,27
Een avondmaaltijd:                      € 23,11

Samen met een zakenrelatie

Als je samen met een zakenrelatie een kopje koffiedrinkt buiten de deur of uit lunchen gaat dan is dit voor 80% aftrekbaar (inclusief fooi).

Wel moet je kunnen aantonen dat je met iemand hebt geluncht door het bonnetje te bewaren en de naam van degene op het bonnetje vermelden.

Ook kan het geen kwaad om de lunchafspraak in je agenda te zetten, met de naam van de zakenrelatie.

Als je een kopje koffie op je eigen zaak drinkt en je hebt die koffie in de supermarkt gekocht mag je natuurlijk de btw aftrekken en is de koffie 100% als kosten op te voeren.

Overige opmerkingen

Mocht je dit heel vaak doen en ruim boven de 4500 euro uitkomen per jaar dan kun je er ook voor kiezen om het deel boven de 4500 euro volledig af te trekken. Dit is alleen gunstig als je meer dan €22.500,- uitgeeft aan voedsel, drank, genotmiddelen, representatie, congressen, seminars en studiereizen per jaar.

* vergoedingen voor rijkspersoneel in 2018