KVS Administraties

Yazan Shraytheh

Hij is serieus, snel, accuraat en nauwgezet. Bovendien weet hij duidelijk van de hoed en de rand (door opleiding én ervaring bij een groot bedrijf met diverse dochterbedrijven). Nu wil hij graag via KVS Administraties zijn expertise inzetten voor de zelfstandige ondernemers die verder willen groeien. Yazan Shraytheh. Een jongeman met ambitie (hij volgt daarom nu een vervolgopleiding Finance and control), iemand die voor zichzelf een grote adviesrol voor de relaties van KVS ziet weggelegd. ‘Vooral voor ondernemers die in de handel zitten, kan ik van grote meerwaarde zijn.’ Dat is geen grootspraak. Dat heet overtuigd zijn van je eigen kunnen.

12

In 2015 kwam hij vanuit Syrië naar Nederland. In 2018 startte hij met zijn opleiding bedrijfsadministratie. Hij rondde het in 2021 af en begon meteen met de studie finance and control. ‘De eerste opleiding was breed, de tweede is een stapje hoger en meer gericht.’ Hij werkte de afgelopen jaren als boekhouder voor een holding met twee dochterbedrijven. Daar werkten ruim 250 medewerkers. ‘Voor deze drie Bv’s deed ik de controle, Btw-aangiftes en gaf ik ook adviezen aan het management op het gebied van de financiële bedrijfsvoering.’ Begin september 2022 kwam hij bij KVS. Parttime, want zijn studie wil hij er niet onder laten lijden. Op kantoor bemerkten ze vooral zijn snelheid en accuratesse. ‘Als ik werk, wil ik alles op orde houden en alles weten over het werk, stap voor stap. Ik ben erg serieus met mijn werk bezig, maar houd er ook van tussendoor grapjes te kunnen maken.’

Adviezen

‘Waarom ik voor dit vak heb gekozen? Ik houd van beleggen: aandelen, cryptomunten; werken met cijfers, ik doe het graag. Het is doelgericht werk en ik vind de fiscale kant erg leuk.’ Ook geeft hij graag adviezen, zowel op het gebied van financiën, als op fiscaal gebied. ‘Ik ben erg analytisch. Ik analyseer graag processen binnen een bedrijf, breng verbeterpunten aan het licht en kom zo met visie en advies richting management.’ Wellicht dat al zijn inzichten en kennis hem uiteindelijk wel naar een eigen bedrijf zullen leiden, maar zover is het nu nog lang niet. ‘Ik heb nog veel te leren’, stelt hij.

Juist binnen KVS ziet hij voor zichzelf een nieuwe uitdaging. Bovendien kan hij zijn opgedane kennis en ervaring van de vorige werkplek, hier weer te gelde maken voor de relaties van KVS. ‘Ik ben erg geïnteresseerd in ondernemerschap. Ik weet graag wat en hoe ondernemers dingen doen en wat hen motiveert. Ik vind het leuk om verhalen van klanten te horen en daarop advies te geven.’ Binnen KVS zijn veel eenpitters en kleine ondernemingen te vinden; het zijn ondernemers die advies op het gebied van finance en fiscale regel- en wetgeving goed kunnen gebruiken, weet hij. ‘Bij mijn vorige werkgever werden ook consultants ingehuurd. Kleine ondernemers kunnen dat (vaak) niet. Binnen KVS zie ik het daarom als mijn taak om meer te doen dan de administratie alleen. Met mijn kennis en ervaring wil ik de ondernemer ook graag een stuk verder helpen.’

Kostprijs berekenen

Vooral bij ZZP’ers die niet uitsluitend uren, maar ook een product verkopen, ziet hij voor zichzelf een belangrijke meerwaarde. Vanuit zijn vorige baan deed hij veel aan kostprijsberekeningen; expertise, waarmee hij de ZZP’er goed kan helpen. ‘Kleine zelfstandigen verkopen vaak iets vanuit enthousiasme en service naar hun klanten toe. Ze zijn daardoor te weinig met het berekenen van een goede prijs bezig; een prijs waarin alle kosten zijn meegenomen. Als je dan alle kosten voor opslag, handling, omloopsnelheid, et cetera meeneemt in de kostprijs, dan blijkt men er soms geld op toe te moeten leggen.’ Yazan brengt de kleine zelfstandige graag wat meer kennis bij, zodat de ondernemer achteraf niet voor verrassingen komt te staan. Dat betekent ook dat hij niet alleen graag adviseert op het gebied van kostprijsberekening – calculatie -, maar ook op nacalculatie; zodat er lessen uit het verleden kunnen worden geleerd die de toekomst winstgevender maken.’

Eigenwijs

Is de kleine zelfstandige niet te eigenwijs en te eigenzinnig voor advies? Yazan, lachend: ‘Oh nee, hoor. Een ondernemer heeft volop kennis omtrent zijn vakgebied, maar ze nemen advies van mij ook zeker aan. Tenslotte kun je als ondernemer niet overal verstand van hebben, toch?’ Yazan blijkt ook een vraagbaak voor vrienden en bekenden te zijn. Menigeen informeert bij hem omtrent tips en trucs ten aanzien van fiscale en financiële zaken.

Naast alle voorkomende werkzaamheden binnen het administratiekantoor, zoals het inboeken van mutaties van A tot Z, regelt hij ook de btw-aangifte, de periode-afsluiting, de inkomstenbelasting, en meer van dat soort ‘standaard’-werkzaamheden. ‘De ZZP’er is goed in zijn vak, heeft kennis van zijn/haar markt. Ik ben goed in zaken waar de ondernemer zelf vaak minder kennis en ervaring in heeft. Dat zijn de standaard administratieve zaken, maar ook op financieel en fiscaal gebied.’ Want waar de regeltjes steeds ondoorzichtiger en strenger worden, heb je als ondernemer steeds meer baat bij een administrateur die meer kan dan simpelweg mutaties op de juiste manier inboeken.

‘Advisering wordt steeds belangrijker en daarin zit mijn meerwaarde voor KVS Administraties én voor haar groeiende klantenkring. Ik kan de ZZP’er helpen scherper en beter te calculeren, kan de continuïteit van een onderneming waarborgen door – samen – betere en scherpere plannen en begrotingen te maken. Hierdoor kan de ondernemer zich richten op zijn expertise, zijn vakgebied, en ondersteun ik de ondernemer als externe adviseur bij die dingen waar hij geen kaas van heeft gegeten.’ Een win-win voor beide partijen!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email